امید قبادی نایب رئیس انجمن اهدای عضو ایرانیان در گفت و گو با پایگاه خبری حیات، اظهار داشت: فتوای تاریخی امام مبنی بر مجاز بودن پیوند اعضا از فرد مرگ مغزی به بیمار نیازمند در سال 1368 تحول بزرگی در زمینه پیوند اعضا بود، 11 سال بعد مجلس ان را به تصویب رساند و ایین نامه اجرایی ان در سال 81 به تصویب هیات دولت رسید و بنابراین از سال 82 فرایند پیوند اعضا در کشور اغاز شد.
به گفته نایب رئیس انجمن اهدای عضو ایرانیان، از سال 82 تاکنون شاخص اهدای عضو در کشور 60 برابر شده است به طوری که مقام نخست در پیوند اعضا را در خاورمیانه داریم و در خاورمیانه تنها کشوری هستیم که قابلیت انجام تمامی پیوندهای اعضا را دارد.
ما مقام اول پیوند در یک بیمارستان را در دنیا داریم با 700 پیوند و بعد از ما بیمارستانی در کالیفرنیا با کمتر از 500 پیوند مقام دوم را دارد.
دکتر قبادی افزود: سالانه متاسفانه 5 تا 8 هزار نفر در تصادفات رانندگی دچار مرگ مغزی می شوند در حالی که 3 هزار نفر از انان قابلیت اهدای عضو دارند و متاسفانه 1 هزار نفر یعنی حدود 30 درصد به اهدا می رسند.
به بیان نایب رئیس انجمن اهدای عضو ایرانیان، ما 25 هزار بیمار در انتظار پیوند عضو داریم و هر سه ساعت یکی از این بیماران فوت می کند. در حالی که اگر تعداد اهدا کنندگان عضو از مرگ مغزی به جای 30 درصد به 50 درصد برسد این بیماران روزهای سختی را نمی گذراندند.
در اسپانیا که مدت 26 سال است که رتبه یک اهدای عضو را در سطح جهان دارد 91 درصد با رضایت اگاهانه اقدام به اهدای عضو می کنند در حالی که در ایران رضایت اگاهانه 30 درصد و زمان تصمیم گیری برای اهدا بین 6 تا 90 ساعت است.
هر بیمار مرگ مغزی می تواند با اهدای 1 تا 8 عضو( ارگان)، تا جان 8 بیمار را از مرگ نجات دهد همچنین تا 53 بافت می تواند اهدا کند و بسیاری از افراد و بیماران را از معلولیت نجات دهد. مخصوصا که بر خلاف ارگان که قابلیت ذخیره سازی ندارد بافت ها می تواند در بانک های ویژه ذخیره و فراوری و به عنوان مثال از ان سیمان بین بافتی و پودر استخوان تهیه و برای کسانی که به دلیلی بافت استخوانی شان را از دست داده اند استفاده شود.
دکتر قبادی یاداور شد: اهدای بافت باعث جلوگیری از خروج ارز از کشور شده است چرا که تا پیش از این برای ورود هر گرم پودر استخوان از کشورهای اروپایی، 8 میلیون تومان هزینه می شد در حالی که در حال حاضر می توان گفت در این زمینه به خودکفایی رسیده ایم.
وی در مورد تاثیر فرهنگ ایثار بر اهدای عضو ادامه داد: با این که کشور ما در دنیا به ایثارگری و نوع دوستی نمونه و سرآمد است، اما هنوز با استانداردهای جهانی اهدای عضو فاصله دارد. در کشور ما فرهنگ ایثار وجود دارد ولی هنوز اگاهی از مرگ مغزی وجود ندارد به طوری که بسیاری تصورشان این است که بیمار مرگ مغزی امکان برگشت به زندگی دارد در حالی که اینطور نیست.
قبادی با بیان اینکه اهدای عضو یک کار انسان دوستانه است، افزود: مردم ایران، مردمی احساسی هستند و اگر از مزایای اهدای عضو و نجات جان بیمار آگاهی داشته باشند، این کار خیر را انجام می دهند. در نتیجه مردم باید آگاهی داشته باشند که چطور می توانند جان بیماران دیگری را نجات دهند.
قبادی یادآور شد: میانگین سنی بیش از 90 درصد از اهدا کنندگان در ایران بین سنین 20 تا 30 سال است و خانواده اهدا کننده عضو تنها یک تا 14 روز فرصت اهدای پیوند اعضای بیمار خود را دارند تا بتوانند با اهدای یک تا هشت عضو جان هشت نفر را نجات دهند.
وی با بیان اینکه در گذشته روزانه فقط بین 200 تا 300 کارت اهدای عضو صادر می شد، اظهار داشت: بعد از اطلاع رسانی ها و پویش های مختلف فرهنگی مثل صدور کارت اهدا از طریق پیامک، آمار صدور کارت اهدای عضو افزایش یافت و در حال حاضر روزانه 14 تا 15 هزار کارت اهدای عضو صادر می شود.
نایب رییس انجمن اهدای عضو ایرانیان با اشاره به این که در حال حاضر 5 میلیون نفر کارت اهدای عضو دارند، گفت: بعد از فوت این افراد از اولیای دم باز هم برای اهدای عضو اجازه گرفته می شود. زیرا کارت اهدای عضو در هیچ جای دنیا وجهه قانونی ندارد و فقط نوعی پذیرش و رضایت از طرف اهدا کننده برای اهدای عضو است. زیرا خانواده این افراد در صورتی که بدانند فرد قبل از فوت به اهدای عضو رضایت داده، راحت تر اجازه این کار را می دهند.